Geschiedenis

Geschiedenis van het borduren

Borduren komt voort uit overblijfselen van vroeg borduurwerk uit Oost-Azië. Deze dateren uit de Periode van de Strijdende Staten, 5e tot 3e eeuw voor Chr. In Europa werd gedurende de Middeleeuwen kleding geborduurd voor gebruik in een kerkelijke omgeving (de zogenoemde paramenten).Dit gebeurde meestal met een zijden draad op een zijden oflinnen ondergrond. Een groot aantal van deze paramenten is bewaard gebleven, zowel in musea als in een aantal kerken.

Daarnaast werd er in deze periode ook borduurwerk gemaakt dat gebruikt werd in een burgerlijke omgeving. Een beperkt aantal van deze borduurwerken is bewaard gebleven.

Het feit dat de zijdeproductie in de 15e eeuw in Italië opkwam, heeft de productie van luxe geborduurde goederen in het noordelijke deel van Europa aanzienlijk doen toenemen. De motieven die op de verschillende voorwerpen werden aangebracht waren vaak gecompliceerd en voorzien van veel details. Tijdens de Renaissance werd het borduren steeds meer gebruikt voor wereldse doeleinden. Leden van het koninklijk huis en mensen van adel droegen rijkversierde kleding.
Ook werden er stukken stof naar het oosten gestuurd om geborduurd te worden;
China is nog steeds internationaal geroemd om het zeer fijne borduurwerk.

In de zeventiende eeuw werd het bekleden van meubilair met borduurwerk populair. Door de handel met het Verre Oosten kwamen de oosterse motieven naar Europa, zoals exotische vogels en bloemen. Rond 1850 werd de borduurmachine uitgevonden. Dit betekende het einde van de glorietijd van de borduurkunst.

Kerken blijven een belangrijke opdrachtgever, zoals in Spanje; daar worden nog steeds mantels geborduurd voor processiebeelden uit de Semana Santa op de oude manier, ook kazuifels worden nog steeds met de hand geborduurd. Veel oude stoffen werden in reliëf geborduurd om zo een duidelijk beeld te creëren; dit was zeer zwaar omdat onder het borduurwerk vulsels van karton, papier en wol zaten. Vaak werden deze motieven dan ook geborduurd door mannen met veel kracht.

Mowi Industrie is gespecialiseerd in het borduren van logo’s, namen op diverse type kleding en producten. Wij borduren alles zelf met behulp van moderne borduurmachine.

Wilt u graag advies over de juiste keuze van bewerken van uw bedrijfslogo en of teksten?

Neemt u dan gerust contact op met borduur en bedruk bedrijf Mowi Industrie en vraag een offerte aan.